Dnes si dáme tému, ktorou by neopovrhol ani sám pán doktor Bukovský. Od začiatku pandémie sa na nás hrnuli odporúčania expertov aj „expertov“ o zdravej výžive, o športovaní a podobných preventívnych opatreniach. Tieto faktory samozrejme pomáhajú, no nie je dobre ich preceňovať (aj keď pravda, za ten rok sa aktívnym športom mohlo nadváhy zbaviť mnoho obéznych ľudí). Ja si však teraz posvietim na molekulu s menom vitamín D!

Vitamín D, alebo tiež kalciferol, je vitamín (je ich viac, ale nebudeme komplikovať) patriaci do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch. Telo si ho dokáže syntetizovať, pretože v pokožke každého jedného z nás prebiehajú mechanizmy, ktoré ho dokážu vyrobiť z cholesterolu po tom, čo sa stretne s UVB žiarením. Druhou možnosťou je konzumácia rôznych rýb, olejov, vnútorností a samozrejme aj suplementov. Majú v tomto prípade doplnky význam? Zdá sa, že áno, pretože déčko je trocha iné, než ostané vitamíny. V potrebnom množstve ho z potravy získame dosť ťažko. Jediná efektívna cesta je pravidelným vystavovením sa slnečnému žiareniu. Avšak človek moderný veľa času na slnku nestrávi a mnohí majú preto vitamínu D nedostatok.

To má samozrejme dopad na naše telo. Bežne vitamín D potrebujeme pre reguláciu vápnika a fosforu v kostiach a zuboch. Zároveň posilňuje imunitný systém a jeho dostatočné hodnoty sú potrebné pre správne fungovanie makrofágov a tzv. „prirodzených zabijakov“, ktorí napríklad majú na starosti zabíjanie rakovinových buniek. Dá sa preto povedať, že pôsobí antikarcinogénne. Z týchto funkcií nie je ťažké vydedukovať, že jeho nedostatok môže mať vplyv aj na priebeh vírusových ochorení – napríklad COVID19.

Niektoré štúdie napríklad našli zvýšenú úmrtnosť na COVID19 v krajinách, ktoré sú ďalej od rovníku, kde ľudia sú ľudia vystavení menším hodnotám slnečného žiarenia potrebného na syntézu vitamínu D (https://nutrition.bmj.com/.../2020/06/14/bmjnph-2020-000110).

V septembri vyšla veľmi zaujímavá štúdia, ktorá sledovali hodnoty vitamínu D pri 489 pacientoch COVID19 ešte predtým ako boli pozitívni. Zistili, že šanca na pozitívny test bola 1.77x vyššia pri ľuďoch, ktorí mali nedostatok vitamínu D. Ďalšia štúdia zo septembra takisto ukázala, že nižšie hodnoty vitamínu D sú asociované s horším priebehom COVID19 (https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799).

Veda by však nebola vedou, keby bola jednoduchá. Objavujú sa aj štúdie, ktoré prepojenie medzi COVID-19 a hodnotami vitamínu D nenašli (https://www.sciencedirect.com/.../pii/S1871402120301156). Dôvody môžu byť rôzne, napríklad štúdie merajú hodnoty vitamínu D v rôznych časových úsekoch pred COVID19 a preto sa výsledky nemusia zhodovať.

Vedci sa teraz zameriavajú na klinické štúdie, v ktorých podávajú vitamín D pacientom s COVID-19. Jedna taká sa odohrala už v Španielsku, kde zistili, že podanie vitamínu D znižuje šancu, že bude pacient prenesený na jednotku intenzívnej starostlivosti (https://www.sciencedirect.com/.../pii/S0960076020302764). Treba mať však na pamäti, že ide o pilotnú štúdiu s 50 pacientmi a výsledky treba interpretovať opatrne. Niektoré deficiencie vitamínu D pri COVID19, môžu mať aj opačnú logiku - možno je ochorenie príčinou deficiencie, a nie naopak.

Zo všetkých týchto výskumov sa však zdá, že na tom déčku naozaj niečo je. Je celkom možné, že jeho optimálne hodnoty dokážu podporiť imunitný systém, ktorý sa lepšie popasuje s vírusom. Pre potvrdenie tohto modelu však potrebujeme viac výskumov. Dovtedy však môžeme využiť rady našich starých materí – skúsme behať, keď je vonku práve pekne a udržujme sa v dobrej fyzickej aj psychickej kondícii. Pokiaľ máte pocit, že slnečných lúčov nedostávate dosť, určite si skočte o nejaké suplementy do lekárne. Veľmi to však nepreháňajte. Pri veľmi vysokých dávkach môžu byť vitamíny aj toxické - najmä tie, rozpustné v tukoch.

Zdroj: https://www.facebook.com/Vaxin%C3%A1tor-111884570490475