Posledné dni naznačujú, že Slovensko je z najhoršieho von čo sa týka denných prírastkov hospitalizovaných a úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Doteraz si pandémia COVID-19 na Slovensku vyžiadala 11 531 obetí a viac ako 750 tisíc pozitívne testovaných na COVID-19 či už antigénovými, alebo PCR testami. (údaje platné k 26.4.2021). Skúsenosti z iných európskych krajín poukazujú na možný príchod 3. vlny na Slovensko v letnom období, resp. v septembri, ako tomu bolo minulý rok. Možnosť očkovania sa za posledné mesiace rozšírili o nové vakcíny, ale na 60% zaočkovanosť sa potrebuje zaočkovať ešte približne 2,3 milióna občanov.

Podrobnosti o patogenéze infekcie COVID-19 doteraz nie sú celkom jasné. Dostupné dôkazy ukazujú, že ju možno rozdeliť do dvoch fáz.

  • Fáza 1 je asymptomatická fáza s detekovateľným vírusom alebo aj bez neho
  • Fáza 2 je symptomatická fáza (s príznakmi ochorenia) s vysokou vírusovou záťažou

Vírus vstupuje do epitelu hlavne dýchacích ciest po naviazaní svojho proteínu S (SPIKE proteín) na receptory ACE2 a následnou aktiváciou bunkových enzýmov FURÍN a TMPRSS2 na povrchu buniek. To umožňuje jeho množenie a infekciu okolitých buniek a orgánov, u mnohých pacientov s plným rozvinutín ochorenia a príznakov.

Z hľadiska prevencie je fáza 1 kľúčová, pretože jedinci v tomto štádiu sú nositeľmi vírusu a môžu tak infekciu šíriť nevedomky. Liečba vo fáze 1 spolu s narastajúcou špecifickou adaptívnou imunitnou odpoveďou a používaním antivirotík je rozhodujúca na zabránenie vstupu vírusu, množenia vírusu v postihnutých orgánoch (respiračný, cievny, GIT aparát) , ako aj možnej progresii ochorenia do fázy 2. Menežment týchto pacientov preto zahŕňa podávanie antivírusových liekov a/alebo doplnkov výživy, ktoré zvyšujú imunitu proti vírusom. Zdravotná starostlivosť počas fázy 2 sa okrem zachovania celkového zdravotného stavu postihnutých pacientov zameriava na používanie liekov vrátane výživových doplnkov, ktoré potláčajú prebiehajúci oxidačný stres, akútny zápal a cytokínovú búrku tak, aby sa zabránilo poškodeniu postihnutých orgánov, najmä pľúc.

V súčasnosti nie sú žiadne špecifické lieky proti SARS-CoV-2 (COVID-19). Hydroxychlorochín je pôvodom antimalarikum, ivermektín je antiparazitikum. Vývoj nových antivirotík špecificky proti COVID-19 je veľkou výzvou a vyžaduje si značný čas a úsilie a preto nebude otázkou najbližších mesiacov, ale rokov.

Už z predchádzajúcich epidémií SARS a MERS sú dôkazy, že prírodné látky v korení, bylinkách, ovocí, koreňoch rastlín a zelenine môžu znížiť riziko alebo závažnosť širokej škály vírusových infekcií posilnením imunitnej odpovede a tiež ich protizápalovými, antioxidačnými a viricídnymi vlastnosťami. Hoci výživové doplnky nie sú lieky a nenahrádzajú ich úlohu, použitie prírodných látok môže poskytovať preventívnu ale aj terapeutickú podporu imunity v boji proti COVID-19.

Novinkou na poli „produktov na imunitu“, nedávno uvedenou na slovenský trh, je COVIRIN. COVIRIN je vyživový doplnok s jedinečnou kombináciou rastlinných nutraceutík (quercetín, kurkumín, katechíny vrátane EGCG, glycyrrhizín, piperín), esenciálnych minerálov (zinok, selén), vitamínov skupiny B (B3, B9, B12) a vitamínov C, D a E. Aktívne látky v COVIRIN-e môžu zohrávať podpornú funkciu v prevencii aj obidvoch fázach COVID-19 infekcie, nakoľko prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému, normálnej funkcii dýchacieho systému, zachovaniu zdravých slizníc, správnej látkovej premene homocysteínu (jeden z markerov zápalu a narušeného metabolizmu počas COVID-19), ochrane buniek pred oxidačným stresom a zníženiu vyčerpania a únavy.

COVIRIN je určený na komplexnú podporu imunitného systému v čase COVID-19 pandémie pre kohokoľvek, kto chce posilniť svoju imunitu proti vírusom, ale predovšetkým pre ľudí pracujúcich v kolektíve, testovaných negat./pozit., zdravotníckych pracovníkov a rizikové skupiny ako sú pacienti s vysokým krvným tlakom, diabetom, inými metabolickými ochoreniami, oslabenou imunitou, a staršie vekové ročníky.

Zloženie COVIRINu bolo vyvinuté špecificky s ohľadom na prebiehajúcu pandémiu a obsahuje 13 aktívnych látok, ktoré spolupracujú a vzájomne sa dopĺňajú pre komplexnú podporu imunity proti vírusom, ako je SARS-CoV-2, ale pôsobia aj proti influenza vírusu (chrípka), rinovírusom, HPV, herpes a iným vírusom

Quercetín je rastlinné nutraceutikum, polyfenol. Jeho extrakt je získaný z kvetov Sofory japonskej. Má preukázané antivirotické (aj proti SARS-CoV-2), antioxidačné, protizápalové, antifibrotické a prebiotické pôsobenie. Je ionofórom pre zinok (viaže zinok v plazme a prenáša ho do buniek). Quercetín v kombinácii zvyšuje účinok kurkumínu a EGCG. Synergicky spolupôsobí s vitamínmi C, D, E a selénom. Iba cibuľa patrí medzi tzv. bežné potraviny relatívne bohaté na quercetín, avšak na dennú dávku quercetínu v COVIRINE by ste potrebovali skonzumovať približne 1-2 kg očistenej cibule. Použitie quercetínu je odporúčané v smernici I-MASK určenej na profylaxiu a skorú liečby COVID-19, odporúčaniach American College of Allergy, Asthma & Immunology o používaní vitamínov a výživových doplnkov pri COVID-19,  a aj odporúčaniach Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a imunológiu (SSAKI) o možnostiach profylaxie a liečby COVID-19. V nedávno uverejnenej klinickej štúdii v Turecku u 113 zdravotníckych pracovníkov, kombinácia quercetínu, vitamínu C a bromelainu preukázala ochranný účinok pred infekciou COVID-19.

Kurkumín je nutraceutikum, polyfenol získaný z extraktu pakoreňa kurkumy, ktorá sa používa v ázijskej kuchyni a je jednou zo zložiek tzv. kari. Sušená kurkuma obsahuje iba 2-6% kurkumínu, preto jej konzumácia na akútne zdravotné účely je nepraktická. V 1 balení COVIRINu je množstvo čistého kurkumínu porovnateľné s obsahom v približne 250 g kurkumového prášku. Kurkumín má preukázané antivirotické (aj proti SARS-CoV-2), bronchodilatačné, protizápalové, antifibrotické a prebiotické pôsobenie. Aj kurkumín je ionofór pre zinok a zvyšuje tak jeho prenos do buniek. Synergicky pôsobí s inými nutraceutikami – quercetínom, katechínmi, glycyrrhizínom ale aj vitamínom C a E. Piperín a quercetín významne zvyšujú jeho účinok.

Katechíny sú nutraceutiká, polyfenoly získané z extraktu zeleného čaju. Nakoľko majú zložité názvy, označujú sa skratkami, ako C, GCG, EC, ECG, EGC a EGCG. Práve EGCG (epigallokatechín galát) je najviac zastúpeným a aj najviac preštudovaným katechínom. Katechíny majú preukázané antivirotické (aj proti SARS-CoV-2), protizápalové, antifibrotické a prebiotické pôsobenie. Užívanie katechínov významne znižilo riziko výskytu respiračných infekcií vrátane chrípky H1N1 u zdravotníckych pracovníkov. EGCG je silný ionofór pre zinok a tým zvyšuje jeho koncentráciu v bunkách. Relatívne bohatým zdrojom katechínov v bežných potravinách je zelený čaj, alebo hrozno, v dennej dávke COVIRINu je  obsah katechínov z približne 4-6 šálok zeleného čaju, v celom balení cca 135 šálok zeleného čaju, avšak stále so stopovým obsahom kofeínu, nakoľko COVIRIN obsahuje dekofeínovaný extrakt. Katechíny spolupôsobia synergicky s quercetínom, kurkumínom, piperínom, vitamínom C a E.

Glycyrrhizín je ďalšie rastlinné nutraceutikum prítomné v COVIRINe. Ide o triterpén získaný z extraktu sladkého drievka / lekorice. Glycyrrhizín je 50x sladší ako cukor a používa sa aj ako prírodné sladidlo. V škandinávskych krajinách je obľúbený ako cukrovinka – „pelendrek“ pre svoju špecifickú chuť a arómu. Má preukázané antivirotické (aj proti SARS-CoV-2), antioxidačné, protizápalové, antifibrotické a hepatoprotektívne pôsobenie. V Číne a na Blízkom východe bol pred rokmi úspešne používaný v liečbe pacientov počas epidémie SARS a MERS. Spolupôsobí s kurkumínom a vitamínom C. Pokiaľ nie ste milovníci sladkého drievka alebo „pelendrekov“, bežný jedálniček priemerného Slováka glycyrrhizín neobsahuje.

Quercetín, kurkumín, katechíny a glycyrrhizín patria medzi nutraceutiká s prebiotickými vlastnosťami. Mikroorganizmy v gastrointestinálnom aparáte vytvárajú dynamický ekosystém nazývaný črevný mikrobióm. Mikroorganizmy dokážu využívať prebiotiká ako svoju potravu. Užitočné mikróby na oplátku tvoria rôzne látky s imunomodulačným a protizápalovým účinkom, a bránia osídleniu čreva a dýchacieho aparátu patogénmi, čo pozitívne vplýva na celkovú imunitu, vedie k zlepšeniu celkového zdravia čriev a pomáha pri rôznych metabolických poruchách. Zlepšenie profilu črevnej mikroflóry pomocou personalizovanej výživy a doplnkov, o ktorých je známe, že zlepšujú črevnú imunitu, môže byť jedným z profylaktických spôsobov, ako je možné minimalizovať vplyv COVID-19 u starších a pacientov so zníženou imunitou.

Piperín je alkaloid získaný z extraktu čierneho korenia. Má preukázané antivirotické (aj proti SARS-CoV-2), antihypetenzívne, analgetické a protizápalové pôsobenie. Zrýchľuje metabolizmus. Vo farmaceutickom priemysle sa považuje za dôležitý „bioenhancer“, nakoľko zvyšuje biodostupnosť a účinok mnohých živín, napríklad vitamínov, betakaroténu, kurkumínu, EGCG, zinku, selénu, ako aj mnohých liekov. Popisovanými mechanizmami účinku piperínu sú zvýšené prekrvenie sliznice GIT spolu s moduláciou niektorých metabolických enzýmov výsledkom čoho je lepšia využiteľnosť živín, alebo zvýšená biodostupnosť niektorých liekov.

Vitamín C je základný vitamín imunity. Prospieva imunite, zvyšuje tvorbu interferónov, má antivirotické, antioxidačné pôsobenie a znižuje zápal. Je jedným z kľúčových živín u kriticky chorých pacientov, kde sa ale podáva intravenózne a vo vysokých dávkach. Vitamín C spolupôsobí synergicky s quercetínom, vitamínom E, katechínmi / EGCG, kurkumínom, glycyrrhizínom, vitamínom D, selénom a zinkom. Jeho používanie je odporúčané v smernici I-MASK, odporúčaniach American College of Allergy, Asthma & Immunology a odporúčaniach Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a imunológiu (SSAKI).

Vitamín D je základný vitamín imunity vo forme D2 a D3 prohormónov rozpustných v tuku. Vitamín D má úlohu v širokej škále telesných systémov, vrátane vrodených a adaptívnych imunitných reakcií. Vitamín D zvyšuje vrodenú bunkovú imunitu stimuláciou expresie antimikrobiálnych peptidov, ako je katelicidín a defenzíny. Vitamín D tiež podporuje diferenciáciu monocytov na makrofágy a zároveň zvyšuje produkciu superoxidu, fagocytózu a ničenie baktérií. Okrem toho je vitamín D schopný modulovať adaptívnu imunitnú odpoveď potlačením funkcie buniek pomocných T typu 1 a znížením produkcie prozápalových cytokínov a interferónu-gama. Väčšina Slovákov trpí nedostatkom vitamínu D, nakoľko náš bežný jedálniček obsahuje málo rýb/morských plodov a opaľovaním (UVB) sa Vitamín D vytvára iba od Apríla do Septembra. Hnedá opálená pokožka však bráni účinnej tvorbe vitamínu D. Jeho nedostatok v organizme zvyšuje riziko infekcie a zhoršuje priebeh a úmrtnosť na COVID-19. Adekvátna hladina meraného 25-OH-Vitamínu D je minimálne 30 ng/ml.  Hladina pod 20 ng/ml znamená deficienciu v plazme cirkulujúceho vitamínu D. Aktivátorom premeny vitamínu D na jeho aktívne metabolity 25-OH-Vitamín D alebo tiež kalcidiol (v pečeni) a kalcitriol (v obličkách) je magnézium (horčík). Pri zvýšenom príjme vitamínu D okolo 4-5 a viac tisíc IU denne je preto nevyhnutný zvýšený prísun magnézia. Metabolizmus vitamínu D vrátane jeho vylučovania je závislý na niekoľkých enzýmoch, ktorých kofaktorom je práve magnézium. Vitamín D spolupôsobí s polyfenolmi, vitamínmi C, E a ďalšími živinami. Quercetín, kurkumín a pravdepodobne aj iné polyfenoly sú signálne molekuly viažúce sa na receptory vitamínu D. Použitie vitamínu D je odporúčané v smernici I-MASK, odporúčaniach American College of Allergy, Asthma & Immunology a aj odporúčaniach Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a imunológiu (SSAKI).

Zinok je esenciálny mikroprvok, reguluje zápal, má antivirotický (aj proti SARS-CoV-2), a antioxidačný účinok. Pri jeho pravidelnej suplementácii sa výrazne znižuje výskyt infekcii dýchacích ciest. Jeho nedostatok v organizme naopak zvyšuje riziko infekcie a zhoršuje priebeh COVID-19. Medzi jeho hlavné mechanizmy účinku patrí inhibícia RNA dependentnej RNA polymerázy, čo je enzým podieľajúci sa replikácii SARS-CoV-2 vírusu v bunke. V COVIRINe je účinok zinku potencovaný quercetínom, kurkumínom a EGCG, ktoré sú ionofóry pre zinok, vychytávajú ho z plazmy (napr. po jeho dopĺňaní cez výživové doplnky, alebo potraviny bohaté na zinok) a prenášajú ho do vnútra bunky, kde môže pôsobiť antiviroticky vo zvýšených koncentráciách. Použitie zinku je odporúčané v smernici I-MASK, odporúčaniach American College of Allergy, Asthma & Immunology a odporúčaniach Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a imunológiu (SSAKI).

Selén je ďalší esenciálny mikroprvok. Selén sa podieľa na tvorbe 25 rôznych tzv. selenoproteínov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri imunitných a metabolických procesoch v tele. Väčšina Slovákov trpí jeho nedostatkom, nakoľko pôda v EU vrátane Slovenska a vypestované potraviny obsahujú nízke množstvo selénu. Jeho  odporúčaná denná dávka je 55 mikrogramov, kým priemerný denný príjem je približne 38 mikrogramov. Nedostatok selénu v organizme zvyšuje riziko a zhoršuje priebeh vírusových infekcií vrátane COVID-19. Viaceré štáty EU pristúpili ku fortifikácii pôdy selénom na riešenie jeho nedostatku v pôde a potravinách. Selén spolupôsobí synergicky s vitamínom C a E.

Vitamín B3 (nikotínamid, NAM) je vo vode rozpustný vitamín skupiny B.  Nikotínamid pôsobí ako stavebná jednotka NAD a NADP, obe látky sú životne dôležité počas chronického systémového zápalu. NAD+ sa uvoľňuje v počiatočných štádiách zápalu a má imunomodulačné vlastnosti a znižujú prozápalové cytokíny. NAD a ATP sú vzájomne prepojené a rýchle spotrebovanie NAD počas COVID-19 cytokínovej búrky znižuje hladiny ATP, čo vedie k jej nedostatku, strate energie a následnej smrti buniek. S vekom sa produkcia NAD znižuje, preto jeho doplňovanie má význam, hlavne u rizikových a starších pacientov. Vitamín B3 spolupôsobí synergicky s quercetínom, vitamínom C, vitamínmi B9 a B12.

Vitamín B9 (kyselina listová) je tiež vo vode rozpustný vitamín. Ide o kľúčový vitamín pre správny metabolizmus zápalového/hyperkoagulačného markera – homocysteínu. Patologické zvýšenia homocysteínu sa vyskytujú pri mnohých chronických stavoch, najmä pri kardiovaskulárnych stavoch súvisiacich so starnutím, a pri SARS-Cov2. Vysoké hladiny homocysteínu zvyšujú zápalové cytokíny, ktoré sa nadmerne produkujú pri syndróme uvoľňovania cytokínov alebo „cytokínovej búrke“, zvyšujú endotelovú dysfunkciu, inhibujú syntézu oxidu dusnatého a vedú k tvorbe trombov. Všetky tieto patológie sú charakteristickými znakmi závažného SARS-CoV-2. Okrem toho štúdie in-silico potvrdili vysokú väzbovú aktivitu kyseliny listovej a jej aktívneho metabolitu na enzýmy FURÍN a TMPRSS2, ktoré vírus SARS-CoV-2 využíva na vstup do buniek. Publikované dôkazy z vedeckých štúdií naznačujú, že suplementácia kyselinou listovou by mohla pomôcť v ochrane pred infekciou SARS-CoV-2. Zdá sa, že tehotné ženy pravidelne užívajúce doplnky s obsahom kyseliny listovej majú menšiu pravdepodobnosť ochorenia na COVID-19 a infikované ženy majú vyššiu pravdepodobnosť, že budú bez príznakov. Vitamín B9 spolupôsobí synergicky s quercetínom, vitamínmi B3 a B12.

Vitamín B12 (kyanokobalamín) je ďalší dôležitý vitamín skupiny B. Spolu s kyselinou listovou patrí medzi kľúčové vitamíny zabezpečujúce správny metabolizmus zápalového/hyperkoagulačného markera – homocysteínu. Vitamín B12 znižuje oxidačný stres, zlepšuje cirkuláciu a pôsobí protizápalovo a analgeticky. Deficienciou vitamínu b12 trpia hlavne starší ľudia a vegetariáni. Príznaky súvisiace s deficitom vitamínu B12 sú v mnohých smeroch podobné príznakom závažného COVIDu a v súčasnosti prebieha výskum, ako sú hladiny vitamínu B12 v tele spojené s vážnejším priebehom COVID-19.  Nedávna klinická štúdia zo Singapúru pozostávala zo 43 pacientov s COVID-19 vo veku ≥ 50 rokov, z ktorých 17 dostávalo kombináciu vitamínu D, horčíka a vitamínu B12. U pacientov liečených touto kombináciou sa preukázala výrazne nižšia pravdepodobnosť potreby „kyslíkovej terapie“ a / alebo „intenzívnej liečby“. Okrem toho štúdie in-silico potvrdili vysokú väzbovú aktivitu vitamínu B12 na Mpro – hlavnú proteázu SARS-CoV-2 vírusu a enzým FURÍN, ktorý vírus SARS-CoV-2 využíva na vstup do buniek. Vitamín B12 zvyšuje syntézu melatonínu, ktorého použitie odporúča smernica I-MASK, odporúčania American College of Allergy, Asthma & Immunology aj odporúčania Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a imunológiu (SSAKI). Vitamín B12 je dôležitý modulátor črevného mikrobiómu a 80% v potrave prijatého vitamínu využívajú črevné baktérie. Vitamín B12 spolupôsobí synergicky s quercetínom, vitamínmi B3 a B9.

Vitamín E (tokoferol) je antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý chráni polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA) v membránach buniek pred oxidáciou, reguluje produkciu reaktívnych foriem kyslíka (ROS) a reaktívnych foriem dusíka. Dokázateľne znižuje riziko infekcie dýchacích ciest hlavne u starších. Vitamín E moduluje funkciu T buniek priamym ovplyvnením integrity membrány T buniek, prenosom signálu a delením buniek a tiež nepriamo ovplyvnením zápalových mediátorov generovaných z iných imunitných buniek. Spolupôsobí synergicky so selénom, vitamínom C, quercetínom, kurkumínom a EGCG.

4 kapsuly ako maximálna odporúčaná denná dávka obsahujú – quercetín 480 mg, kurkumín 480 mg, extrakt zo zeleného čaju 533 mg (celkové polyfenoly min. 523 mg, z toho katechíny min. 427 mg, a epigallokatechín gallát [EGCG] min. 267 mg), glycyrrhizín 107 mg, piperín 13 mg, vitamín D3 50 μg (2 000 I.U.), vitamín C 533 mg, zinok 27 mg, selén 133 μg, vitamín B3 27 mg, vitamín B9 – kyselina listová 400 μg, vitamín B12 333 μg, vitamín E 20 mg.

COVIRIN nie je určený pre deti pretože koncentrácie živín pri dennom odporúčanom dávkovaní už pri 2 kapsulách výrazne presahujú denné referenčné hodnoty príjmu u detí. Nakoľko COVIRIN obsahuje komplex vzájomne spolupôsobiacich látok a tehotné ženy užívajú aj iné doplnky výživy, napríklad  s obsahom železa, magnézia, vitamínu B9 (kyselina listová), COVIRIN u tejto skupiny ako aj dojčiacich žien sa odporúča iba po konzultácii s lekárom. Vzhľadom na komplexné pôsobenie látok obsiahnutých v COVIRINe sa nedajú vylúčiť ich interakcie s liekmi, hlavne ak pacient užíva lieky známe ako inhibítory CYP 450 a/alebo P-gp. U pacientov užívajúcich takéto lieky sa preto odporúča opatrnosť, napríklad užívanie COVIRINu s odstupom od užívania liekov minimálne 3-4 hodiny a konzultácia s lekárom. COVIRIN sa neodporúča užívať, ak je pacient nastavený na cyklosporín, takrolimus alebo warfarín.

COVIRIN neobsahuje laktózu, pridanú sacharózu, glutén, konzervanciá, umelé sladidlá a farbivá.

Najbližšie týždne a mesiace ukážu, či Slovensko naozaj zvládlo 2. vlnu COVID-19 epidémiu, alebo počty hospitalizovaných a reprodukčné číslo začnú opäť stúpať. Potreba posilňovania imunity ako predpoklad zvládnutia infekcie bez vážnych komplikácií a zaťažovania zdravotného systému (hospitalizácia, pľúcna ventilácia, JIS) tak zostáva nanajvýš aktuálnou. Netýka sa to len doposiaľ neočkovaných, ale aj očkovaných medzi 1. a 2. dávkou a do 14 dní po druhej dávke. Potreba „boostrovania“ imunity bude dôležitá aj pri cestách do zahraničia a na dovolenky v dôsledku možných mutácií vírusu SARS-CoV-2 v budúcnosti.

COVIRIN je originálny výživový doplnok vyvinutý a vyrábaný na Slovensku. Svojím vysokým obsahom rastlinných nutraceutík a celkovo 13-timi vzájomne pôsobiacimi látkami sa zameriava na  podporu imunity vo fáze prevencie, ako aj v obidvoch fázach prebiehajúcej COVID-19 infekcie. Komplexné pôsobenie COVIRINu ide ďaleko za dnes už bežné používanie kombinácie Vitamínov D a C a zinku. Hoci COVIRIN nie je liek, nelieči a preto nenahrádza úlohu liekov, jeho komplexná podpora imunity proti vírusom má potenciál dopomôcť v boji proti COVID-19.