Zvýšená suchosť očí je častým problémom u dospelých. Účinky suchých očí môžu mať vplyv na vašu duševnú a fyzickú pohodu. Starnutie, laserové operácie, kontaktné šošovky a dennodenné používanie počítača prispievajú k nedostatočnej tvorbe sĺz, ktorú charakterizuje pocit zvýšenej suchosti očí.

 

BEŽNÉ PRÍČINY ZVÝŠENEJ SUCHOSTI OČÍ

  • Starnutie
  • Suché prostredie (nízka relatívna vlhkosť vzduchu / vysoké alebo nízke teploty)
  • Hormonálne zmeny vrátane menopauzy
  • Použitie kontaktných šošoviek
  • Zápal očných viečok (napr. z alergií)
  • Chirurgické očné operácie LASIK
  • Autoimunitné choroby (napr. reumatoidná artritída, lupus, Sjogrenov syndróm)
  • Požívanie alkoholu
  • Znečistené prostredie (vrátane fajčenia)
  • Použitie počítača alebo inej obrazovky
  • Lieky (napr. antihistaminiká, antidepresíva)
  • Konzervačné látky v očných kvapkách

                                                                                                                                                                     

Mimoriadne tenká vrstva tekutiny, ktorá pokrýva naše oči, je rozhodujúca pre správne zvlhčovanie a funkciu očí. Slzný film, ako sa mu hovorí, pozostáva z troch interaktívnych vrstiev: mukóznej, vodnej a lipidovej vrstvy. Najbližšie k oku, priamo nad rohovkou, leží vrstva mucínu, ktorá poskytuje zvlhčenie, lubrikáciu a ochranu rohovke. Ďalej, smerom von, je vodná vrstva, ktorá sa skladá z vody, solí a ďalších látok a je produkovaná slznými žľazami. Na vonkajšom strane leží lipidová vrstva, ktorá sa vylučuje zo žliaz na okraji vašich viečok, tzv. Meibomových žliaz. Dve hlavné charakteristiky zvýšenej suchosti očí sú buď nedostatočná tvorba vodnej zložky slzného filmu v slznej žľaze a/alebo nedostatočná produkcia olejovitého sekrétu v Meibomových žľazách. Lipidová vrstva pokrýva vodnú vrstvu, aby sa zabránilo prílišnému odparovaniu vody z povrchu oka. Nedostatočná produkcia olejovitého sekrétu potom umožňuje nadmerne rýchlu stratu vodnatej vrstvy slzného filmu vyparovaním.

Najzrejmejším a najprirodzenejším spôsobom úľavy od príznakov zvýšenej suchosti očí je zvýšenie rýchlosti tvorby sĺz v slzných žľazách.

Vedci zistili, že extrakt z plodov maqui (maqui berry) môže zmierniť príznaky suchosti očí bez použitia komerčných očných kvapiek. Humánne štúdie preukázali, že extrakt z plodov maqui podávaný perorálne viedol k 45-48% zlepšeniu produkcie sĺz spolu so znížením pálenia a očného diskomfortu.

Japonskí vedci dosiahli dôležitý objav, ktorý by mohol spôsobiť revolúciu v liečbe ľudí trpiacich zvýšenou suchosťou očí. Vedci zistili, že extrakt z juhoamerických plodov maqui môže zmierniť príznaky zvýšenej suchosti očí a zlepšiť kvalitu života. To predstavuje pozoruhodné rozšírenie súčasných možností zmiernenia príznakov oproti používaniu umelých sĺz, ktoré sú všeobecne nie pohodlné na aplikáciu, obsahujú zložky, na ktoré sú niektorí ľudia alergickí a poskytujú iba dočasnú úľavu. Tento jedinečný perorálny prístup dokáže zmierniť suchosť očí podporou prirodzenej produkcie sĺz. To znamená, že užijete 2 kapsuly denne a každý deň môžete zažiť zvýšenú tvorbu sĺz a zvlhčenie očí prirodzeným spôsobom.

 

Ako extrakt Maqui Berry zvyšuje produkciu sĺz a znižuje diskomfort očí?

Plody Maqui ručne zbierajú domorodci v oblastiach dažďových pralesov Čile a priľahlých oblastí na juhu Argentíny. Hoci sú plody maqui vo svete málo známe, tieto malé bobule majú dlhú históriu použitia v tradičných liečebných metódach v regióne, kde sa používajú na liečbu hnačiek, zápalov a horúčky. Japonskí vedci ako prví izolovali aktívne zložky, ktorú ukázali svoju silu v boji so zvýšenou suchosťou očí.

Výskum teraz ukazuje, že štandardizovaný extrakt z plodov maqui (Aristotelia chilensis) obsahuje prírodné polyfenoly/flavonoidy (antokyány) známe ako delfinidíny, ktoré majú dva silné účinky podporujúce zdravie očí:

Inhibujú poškodenie citlivých tkanív, ako sú bunky fotoreceptorov, spôsobené stimuláciou svetlom a chránia očné štruktúry pred neustálym vystavením reaktívnym kyslíkovým formám (ROS). Tieto dva účinky spoločne znižujú chronické poškodenie slzných žliaz a zlepšujú tak schopnosť produkcie sĺz.

Štúdie na ľuďoch preukazujú dlhodobé výhody užívania extraktu maqui

Ľudia, ktorí trpia zvýšenou suchosťou očí vedia, že jeho príznaky - vrátane pálenia, únavy očí, citlivosti na svetlo, rozmazaného videnia a zvýšenej viskozity sliznice - môžu mať významný vplyv na kvalitu ich zraku. S týmto vedomím chceli japonskí vedci zistiť, či by extrakt z maqui mohol okrem zvýšenia produkcie sĺz pozitívne ovplyvniť aj kvalitu života a pohodlie očí. Zistili, že dokáže oboje.

V tejto pilotnej štúdii užívalo 13 zdravých dobrovoľníkov so stredne závažnou formou suchých očí buď 30 alebo 60 mg extraktu z maqui denne a bolo hodnotených po 30 a 60 dňoch. Po 30 dňoch došlo u subjektov v oboch skupinách k podobnému zlepšeniu produkcie sĺz (merané Schirmerovým testom), pričom u 30 mg skupiny došlo k 50% zlepšeniu a u 60 mg skupiny došlo k 48% zlepšeniu. Po 60 dňoch sa však ukázalo, že vyššia dávka bola pre dlhodobé užívanie účinnejšia. U osôb užívajúcich 60 mg denne došlo k významnému a trvalému zlepšeniu produkcie sĺz oproti východiskovej hodnote o 45%.

 

SCHIRMEROV TEST

Schirmerov test je jednoduchý test, ktorý určuje množstvo slznej tekutiny produkovanej slznými žľazami. Na vykonanie Schirmerovho testu lekár priloží tenký prúžok filtračného papiera na vnútorný povrch dolného viečka, ktorý postupne násáva slznú tekutinu. Vzdialenosť, ktorú slzná tekutina prejde (meraná v mm za pevne dané časové obdobie, napr. 5 minút), je indikátorom množstva vytvorených sĺz v oku - čím väčšia je vzdialenosť, ktorú tekutina prejde, tým vyššia je produkcia sĺz.

  Schirmerov test

 

Zlepšenie kvality života

Tí istí pacienti tiež absolvovali test „skóre kvality života súvisiaceho so suchým okom“ (DEQS), ktorý je určený na meranie vplyvu samotných nepríjemných očných príznakov, ako aj ich vplyvu na každodenný život.

Čím je celkové skóre nižšie, tým lepšie, s najvyšším celkovým skóre 60 bodov. Obidve skupiny, ktoré dostávali dávku 30 alebo 60 mg maqui berry extraktu (Maquibright), mali na začiatku štúdie celkové zložené skóre (očné príznaky a kvalita každodenného života) približne 40 bodov. Po začiatku liečby skóre rýchlo pokleslo v oboch skupiny. V skupine, ktorá užívala 30 mg denne, skóre kleslo na takmer 22 bodov po 30 dňoch, ale pokleslo iba o ďalšie 2 body po 2 mesiacoch užívania. Skupina s vyššou dávkou zaznamenávala s pribúdajúcim časom neustále zlepšovanie. V skupine užívajúcej 60 mg denne skóre kleslo na takmer 27 bodov po 30 dňoch - a ďalej kleslo na 11 bodov po 2 mesiacoch užívania. To predstavuje 72% zlepšenie príznakov a kvality života oproti východiskovej hodnote!

Hore uvedené výsledky podporujú dlhodobejší účinok vyššej dávky pozorovanej aj pri teste produkcie sĺz. Táto humánna štúdia zdokumentovala dramatické zlepšenie sekrécie slznej tekutiny a očného komfortu použitím perorálneho extraktu namiesto očných kvapiek. Extrakt z plodov maqui je prírodný prístup, ktorý je schopný zlepšiť funkciu slzných žliaz a tým podporiť vylučovanie slznej tekutiny a zlepšiť tak funkciu slzného filmu. Klinické výsledky ukazujú trvalé zlepšenie komfortu očí. Existujú však dôkazy, že budete môcť svojim očiam dopriať ešte ďalšiu úroveň ochrany vo forme omega-3 mastných kyselín.

 

Dokonalý pár: extrakt z maqui a omega-3

Omega-3 mastné kyseliny sú známe predovšetkým pre svoje kardiovaskulárne a neuroprotektívne účinky. Posledné údaje však ukazujú, že suplementácia omega-3 môže mať priaznivý vplyv na syndróm suchého oka zlepšením času stability slzného filmu a zvýšením sekrécie sĺz s obsahom lipidov (merané Schirmer testom). „Čas rozpadu slzného filmu alebo Tear break up time“ je termín, ktorý používajú oftalmológovia na označenie toho, ako stabilne sa zložky slzného filmu po povrchu oka dispergujú a nenechávaju oko vystavené suchu a možnému poraneniu. Ak je doba rozpadu slzného filmu kratšia ako miera žmurkania, oko trpí občasnými expozičnými obdobiami, ktoré vedú k príznakom zvýšenej suchosti oka. V zaujímavej klinickej štúdii pacienti so syndrómom suchého oka užívali dávku 500 mg (325 mg EPA a 175 mg DHA) omega-3 mastných kyselín dvakrát denne. Po troch mesiacoch došlo u týchto pacientov k takmer 20-násobnému zvýšeniu času rozpadu slzného filmu (TBUT) a viac ako 4-násobnému zlepšeniu skóre očných príznakov v porovnaní s placebom. Tieto objavy majú zmysel vo svetle dôležitosti lipidovej vrstvy vylučovanej Meibomovými žľazami a naznačujú, že spárovanie doplnkov omega-3 s extraktom z plodov maqui zlepší celkové zloženie slzného filmu zvýšením produkcie vodnej zložky filmu (extrakt z maqui) a zlepšením kvalita lipidovej vrstvy (omega-3 mastné kyseliny).

 

Zhrnutie

Zvýšená suchosť očí je častý problém u dospelých. Účinky suchých očí môžu mať vplyv na vašu duševnú a fyzickú pohodu.

Základné problémy spojené so zvýšenou suchosťou očí sú jednoduché: Znížená tvorba sĺz znamená nedostatočnú kvalitu a stabilitu slzného filmu na úplné zvlhčenie povrchu oka.

Znížená produkcia lipidového sekrétu v Meibomových žľazách znamená, že sa z povrchu oka odparuje príliš veľa vody a tak je povrch oka opäť vystavený možnému poškodeniu.

Odteraz je na trhu k dispozícii prírodný perorálne podávaný výživový doplnok, ktorý môže upokojiť vaše oči zvnútra smerom von stimuláciou zdravej produkcie sĺz, aby sa obnovil jemný ekosystém vášho oka. Zistilo sa, že delfinidín získaný z plodov maqui zvyšuje sekréciu slznej tekutiny a zlepšujú kvalitu slzného filmu. Rovnako sa zistilo, že omega-3 mastné kyseliny znižujú odparovanie sĺz z oka zvýšením kvality lipidovej vrstvy slzného filmu. Kombinácia Maqui berry extraktu a Omega-3 tak môže predstavovať inovatívny a efektívny prístup k obnoveniu pohodlia, vlhkosti očí a kvality slzného filmu.

 

Článok prevzatý a upravený z:

https://www.delphinol.com/wp-content/themes/delphinol/papers/2016_life.pdf

Originálna klinická štúdia opísaná v článku prístupná na:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25208615/