Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.

Nedostatok omega-3 mastných kyselín, respektíve nesprávny pomer ku omega-6 mastným kyselinám môže mať za následok syndróm suchého oka. Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Syndróm suchého oka spôsobuje podráždenie, bolesť, suchosť a pocit piesku alebo štrku v oku. Neliečený syndróm suchého oka môže mať za následok zjazvenie rohovky a prípadne dokonca stratu zraku. Ochorenie ovplyvňuje kvalitu života miliónov ľudí po celom svete, ale strava s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín by ho mohla pomôcť liečiť.

Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené tuky, ktoré sú označované za esenciálne, pretože ich telo nedokáže vyrobiť. Poznáme tri druhy omega-3 mastných kyselín - EPA a DHA, ktoré sa vyskytujú v niektorých rybách, a ALA (kyselina alfa-linolénová), ktorá sa vyskytuje hlavne v rastlinných olejoch.

 

Losos, makrela, sardinky, sardely, ustrice, morský vlk, sleď, pstruh, treska, tuniak a riasy sú dobrým zdrojom EPA a DHA. Semienka chia, vlašské orechy, konopné semená, kešu orechy a mandle sú dobrým zdrojom ALA.

Nerovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselín je spojená so vznikom syndrómu suchého oka

Západná strava môže zvýšiť riziko syndrómu suchého oka, pretože obsahuje málo omega-3 mastných kyselín, ale naopak obsahuje veľmi veľké množstvo omega-6 mastných kyselín. Oleje na varenie (slnečnicový, kukuričný, sójový), šalátové dresingy, majonéza a mäso majú vysoký obsah omega-6 mastných kysleín.

Prvá autorka štúdie Biljana Miljanović  uviedla:

„Zistili sme, že vysoký príjem omega-3 mastných kyselín, často označovaných ako „dobrý“ tuk, ktorý sa bežne vyskytuje v rybách a vlašských orechoch, je spojený s ochranným účinkom. Naopak, vyšší pomer omega-6, tuku, ktorý sa nachádza v mnohých olejoch na varenie a v šalátoch a zvieracom mäse, môže v porovnaní s omega-3 v strave, zvýšiť riziko syndrómu suchého oka.“

Štúdia zistila, že riziko syndrómu suchého oka sa znížilo o 20 percent u účastníkov, ktorí mali omega-3 mastné kyseliny vo svojej strave. Účastníci, ktorí jedli päť porcií (113 gramov na porciu) tuniaka týždenne, mali o 68% nižšie riziko ochorenia suchého oka v porovnaní s tými, ktorí mali iba jednu porciu týždenne.

V súčasnosti je v západnej strave pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám 15: 1, čo je spojené s 2,5-násobne vyšším rizikom syndrómu suchého oka. Syndróm suchého oka môže spôsobiť vážne problémy pri šoférovaní, čítaní, používaní počítača, pozeraní televízie alebo sústredení sa na úlohu. Jedným z problémov spojených so syndrómom suchého oka je zníženie množstva a kvality sĺz.

 

Článok prevzatý a upravený z: https://www.info.sk/sprava/161225/pomer-omega3-a-omega6-mastnych-kyselin-dokaze-ovplyvnit-vase-oci/

 

Originálna klinická štúdia prístupná na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16210721/