Maqui berry (Aristotelia chilensis) alebo všeobecne známa ako čílska višňa je tmavofialová bobuľa patriaca do čeľade Elaeocarpaceae. Rastie v miernych dažďových lesoch v Čile známych ako Patagónia. Bobule maqui konzumujú pôvodní obyvatelia kmeňa Mapuche pôvodom v južného Čile ako fermentovaný nápoj na výdrž a energiu. Výživná hodnota plodov maqui berry historicky prispela k schopnosti kmeňa Mapuche v boji proti Inkom a Španielom. Maqui berry bol kmeňom Mapuche považovaný za symbol zdravia kvôli svojej preukázanej liečivej sile. Tradične sa maqui používana na rany, zmierňuje bolesti v krku a pôsobí ako analgetikum.

Dnes je Maqui Berry považované za „super ovocie“ vďaka svojim vynikajúcim antioxidačným vlastnostiam. Jeho sýto fialová farba znamená prirodzene bohatý obsah antokyanidínu. Okrem toho sa uvádza, že Maqui Berry má najvyššiu hodnotu ORAC, čo potvrdzuje jeho vynikajúce antioxidačné aktivity.

Spoločnosť Oryza Oil & Fat Chemical Co., Ltd., Japonsko podnietila ďalšie výskumné a vývojové štúdie týkajúce sa extraktu maqui berry. Výsledky ukázali, že extrakt z bobúľ Maqui preventívne pôsobí proti niekoľkým degeneratívnym stavom očí, podporuje rast vlasov a zabraňuje foto-starnutiu kože. Okrem toho vynikal extrakt maqui berry v ochrannom efekte na očné optické nervy v porovnaní s čučoriedkami a čiernymi ríbezľami. Aktívnou zložkou extraktu maqui Berry sú antokyány, najsilnejším z antokyanínov je delfinidín.

Bohatý obsah delfinidínu v extrakte maqui berry tak môže byť využívaný pri podpore degeneratívnych stavov očí a iných zdravotných funkcií.

Celá monografia o Maqui berry extrakte je k dispozícii na:  http://www.oryza.co.jp/html/english/pdf/Maqui%20berry%202.0YK.pdf